Soms kom je in aanmerking voor visum aanvragen. Dit kan zijn als je bijvoorbeeld de nationaliteit hebt van een visumplichtig land. Je moet dan een visum vragen als je Nederland in wil reizen. Goed om te weten is dat een visum GEEN verblijfsvergunning is. Het gaat over een document dat je als vreemdeling recht geeft om het land binnen te komen. Het kan zijn dat je al een tijdje bezig bent om uit te zoeken hoe dat visum aanvragen in zijn werk gaat. Het beste wat je dan kunt doen is online alle informatie lezen, daar staan namelijk de laatste eisen en daar moet je dan aan voldoen. Je kunt dan ook beginnen met het verzamelen van de juiste documenten. Op deze manier bespaar je jezelf later veel tijd en kun je je aanvraag zo indienen. 

Welk visum aanvragen?

Er zijn verschillende mogelijkheden als je gaat kijken naar visum aanvragen. Je hebt een A-visum, dit is een transitvisum voor de transfers op een luchthaven. Je hebt echter ook nog een C-visum en dat is een toeristenvisum, deze is maximaal drie maanden geldig. Een andere naam is een Schengenvisa. Ze zijn dus geldig op het hele grondgebied van alle Schengenstaten. Op het moment dat je in aanmerking komt voor visum vragen, moet je naar de Nederlandse ambassade of je moet naar het consulaat in het land waar je zelf woont. Je moet wel zelf naar de ambassade toegaan om een visum te krijgen. Het kost je gemiddeld rond de zestig euro. Maar dit moet je ook betalen ook als je aanvraag af wordt gewezen! 

Benodigdheden visum aanvragen

Je gaat de stappen zetten voor visum aanvragen. Je hebt van alles nodig. Om te beginnen moet je een geldig reisdocument hebben zoals een paspoort. Je moet ook nog bewijsstukken hebben voor de onderbouwing van je reisdoel. Ook heb je diverse bewijsstukken nodig die aantonen dat je over genoeg geld beschikt voor het verblijf, doorreis en/of terugreis. Je moet ook documenten kunnen overhandigen die aantonen dat je terug gaat naar het land van herkomst. Verder heb je nog twee pasfoto’s nodig, maar ook een kopie van het bewijs van een reisverzekering en daarbij geldt een minimale dekking van 30.000 euro. Als laatste heb je nog een kopie nodig van het reserveringsbewijs van de reis. 

Wat is garantstelling bij visum aanvragen?

Het kan zijn dat je niet aan kunt tonen dat je voldoende financiële middelen hebt. Dit moet een bedrag zijn van 34 euro per persoon per dag. Iemand anders kan dan garant staan voor je. Deze persoon zal dan verklaren dat hij of zij verantwoordelijk is voor het hele onderhoud tijdens je verblijf in Nederland. 

Hoelang duurt visum aanvragen?

In totaal geldt er voor de procedure van een visum aanvragen vijftien kalenderdagen. Soms kan dat bij uitzonderingen verlengd worden naar dertig of zestig dagen. Als je visum af wordt gewezen, dan kun je altijd bezwaar aantekenen. Een bezwaarschrift kan dan ongegrond verklaard worden en dan heb je nog de optie om in beroep te gaan bij de rechtbank.